История

И тъй през 1879 година София е избрана за новата столица на България. Радостта на софиянци е голяма, но много големи са и проблемите, които трябвало да се решават във връзка създаването на условия за нормална работа на новата българска администрация. София до това време е малък град, без подходяща база за настаняване на държавните и правителствени институции, утвърдени от Търновската конституция.

 

Софийският общински съвет отчитал тези проблеми и бързал да започне ускорено благоустрояване на града. В началото на 1893 година общинските съветници обявяват конкурс за изработване на канализационен план на новата столица. Първа награда получава инж.

 

Момчилов и на 18 септември 1893 година е обявен търг за изпълнение на проекта. След анализите на глините, се оказва, че най-подходящи са тези, изпратени от един грънчар от с. Габра, където имало практически неизчерпаеми залежи от глини. Това е причината инж. Момчилов и групата му да пропътува по новопостроената жп линия Ниш – София – Саранбей /Септември/ разстоянието до жп станция Нови хан, за да търси подходящо място за изграждане на фабрика.

 

След създаване на фабриката /”Изида”/ през 1896 година около нея се заселват много хора от различни краища на страната. Възниква нужда от училище. През 1908 година се построява помещение до четвърто отделение за работническите деца. Дълго време училището било без име и е регистрирано като Народно училище към завод „Изида”

 

На 30 септември 1960 година се открива новото училище проектирано от главния архитект на Републиката – Харбов, естествен наследник на училището от 1908 година.Директор става Стефан Стефанов от град Копривщица.

 

В една топла и мека привечер на 14 септември 2000 година в двора на училището е многолюдно и шумно. Ще има мил и скъп празник – На основание Решение №117 от Протокол №11/01.06.2000 година на ОбС във връзка с Докладна записка от директора на ОУ „Св.св. Кирил и Методий“ гара Елин Пелин – Антон Тонев, училището ще получи името на своя бивш директор, учител, диригент и будител – Стефан Стефанов.

 

Много са имената на просветните дейци родени в Копривщица. С гордост споделяме, че до Йоаким Груев, Неофит Рилски, Найден Геров, Любен Каравелов се нарежда и патрона на нашето училище – народният учител Стефан Стефанов.

 

През над 110 годишната си история училището е оставило трайна следа в образователното дело на Елин Пелинска община. Гордост за училището са неговите възпитаници, като:

  • Валентин Радев: бивш Министър на вътрешните работи и народен представител.
  • Галя Георгиева: Кмет на Община Елин Пелин и народен представител.
  • м.с. /Майстор на спорта/ Георги Добрев – шампион на Р.България с ПФК „Левски“ град София.
  • м.с.Мариана Маринова, Валя Шапшалова, Светла Тошева – републикански шампионки по акробатика
  • духовият оркестър с диригент Вилимир Кирилов, лауреат на много републикански и международни награди, захранващ постоянно представителният гвардейски духов оркестър на Р. България.

Календар

 

Контакти